KONFERANS: Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU "Fraktallar ve Arıların Matematik Dünyası" 22.10.2015

Prof. Dr. Hasan Hilmi HACISALİHOĞLU

(Uzun Matematik Hayatı ve Kısa Özgeçmişi)

·       Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'ne asistan (araştırma görevlisi) seçildi (1963).

·       1966 yılında Geometri dalında doktorasını tamamladı.

·       1969 yılında ABD'de Brown Üniversitesi Matematik Bölümü'nde Research Associate olarak göreve başladı. Bu görev iki yıl sürdü.

·       1971 yılında yurda dönerek Doçent oldu.

·       Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü'nde Doçent iken 1976 yılında Profesör olmuştur.

·       19 Mart 2009 'da yaş haddinden emekli olmuştur.

·       26 Eylül 2009 'da emekliliği bırakarak yeniden Bilecik Üniversitesi'nde göreve başlamıştır. Bu görev 6 yıl devam etmiştir.

·       Portekiz, Almanya, Mısır ve Malezya'da kısa süreli görevleri de olmuştur.

·       90'dan fazla master ve doktora yönetmiştir.

·       35 civarında Üniversite kitabının yazarıdır.

·       Milli Eğitim Bakanlığı'nda da kitap ve program hazırlama komisyonlarında görevler almıştır.

·       MEB Ortaöğretim ve İlköğretim için 20 civarında ders kitabının da yazarıdır.

·       Çok sayıda milli ve milletlerarası matematik araştırma projelerinde görevler almıştır.

·       NATO desteği ile 3 adet proje yapmıştır.

·       100 'ün üzerinde yayınlanmış makalenin yazarıdır.

·       Türkiye deki tüm üniversitelerde çok sayıda konferans vermiş ve vermeye devam etmektedir.

·       Yurt dışında da konferanslar vermiştir.

·       Halen hiçbir üniversitede görevi olmadığı halde geçen yıl farklı üniversitelerde 20 civarında konuşma yapmıştır.

·       Popüler bilim dergilerine yazılar vermiş ve vermeye de davam etmektedir.

·       Pakistan, İran ve Mısır'dan da doktora öğrencileri yetiştirmiştir. Bunlar bugün ülkelerinde öğretim üyesidirler.

·       30 kadar ülkenin dahil olduğu Türk Cumhuriyetlerinin matematikçileri 1999 yılında "Türk Dünyası Matematikçileri Birliği" adlı bir birlik kurmuşlardır.

·       Bu birliğin başkanlığını yürütmekte iken 2009 Temmuz ayında Kazakistan'ın Almaata şehrinde yapılan III. Türk Dünyası Matematikçileri kongresinde bu birliğin Şeref Başkanlığı'na seçilmiştir.

·       2011 yılında Azerbaycan’da IV. Türk Dünyası Matematikçiler Kongresinde Şeref Başkanlığı kendisine tekrar verilmiştir.

·       Ayrıca Türkiye dışında her yıl bir veya iki defa farklı ülkelerde, Prof. Dr. Murat TOSUN'un önderliğinde IECMSA (International Eurasian Conference on Mathematical Sciences and Applications) adı altında genel anlamda matematik kongre ve konferanslarını da yapmaktadır.

·       Bu çerçevede, bu yıl Atina'da bir toplantı yapmışlardır.

·       Gelecek yıl Kazablanka ve Makedonya'da gerçekleştirilecek olan birer toplantı için hazırlık yapmaktadırlar.

·       Birisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde, diğeri de Hacettepe Üniversitesi'nde olmak üzere iki çocuğu Profesör olan üç çocuk babasıdır.

22.10.2015

Fraktallar ve Arıların Matematik Dünyası

Ünlü Matematikçi:   Arılarla Bize Verilen Mesajlar Var

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünün hazırladığı etkinlikte Matematik biliminin önemli isimlerinden Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu, “Fraktallar ve Arıların Matematik Dünyası” adlı bir konferans verdi.

Ünlü Matematikçi Arıların Matematik Dünyasını Anlattı

Sayısız kitabı üniversitelerde ders kitabı olarak okutulan ve yetiştirdiği yüze yakın akademisyenle “Hocaların Hocası” olarak da bilinen Hacısalihoğlu, fraktalları ve arıların matematik dünyasını anlattı. Hacısalihoğlu, arıların muhteşem mühendisler olduğunu belirterek:

“Düzgün altıgen içerisinde kovan oluşturan arılar inanılmaz bir mühendislik harikası oluşturuyorlar. 70 bine yakın arı bir arada çalışarak altıgenlerin boyutlarını, kalınlıklarını ve yerlerini hiç şaşırmadan yerleştirebiliyorlar. Kimden komut aldıkları ve hangi formülü uyguladıkları bilinmeyen arılar, çok düzgün ve muhteşem bir eser ortaya çıkarıyorlar. Her taraftan aynı anda örülmeye başlanan peteklerde hiçbir deneme ve yanılma olmadan son altıgeni yerleştirecek yer kalıyor.”

diye konuştu.

“Tanrı Biz Görüp Öğrenelim Diye Arıları Örnek Koymuştur”

Arıların kusursuz çalışma düzeni hakkında bilgiler veren Hacısalihoğlu, Arıların dünyasındaki bu muhteşem işleyişle Tanrı’nın insanlara bir mesaj verdiğini de ifade etti. Hacısalihoğlu:

“Biz insanlar kalemle bu işi yapmaya kalksak birçok deneme yapmak zorunda kalırız. Ancak binlerce arı bunu kusursuz bir şekilde yapabiliyor. Arıları bu kadar mükemmel olarak yaratan Tanrı bizim bazı şeylerin farkına varmamızı istemiştir. Biz görüp öğrenelim diye arıları örnek olarak koymuştur. Biz arıları görüyoruz, öğreniyoruz, ancak taklit edip onların yaptıklarını uygulayamıyoruz. Arılar gibi diğer tüm canlılardan da örnek almamız ve farkına varmamız gereken noktalar var.”

ifadelerini kullandı.

Düzenlenen etkinlik Hacısalihoğlu’na teşekkürlerin ardından verilen hediyelerle son buldu. Konferansa, öğretim elemanları, öğrenciler ve Matematik sevdalıları katıldı.