Bölümümüzde 14 Mart Pi günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Matematik Bölümünde 14 Mart dolayısıyla Pi Günü etkinliği Düzenlendi.
Kendisi de bir matematik profesörü olan Sayın Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş' ın katılımları ve Matematik Bölümü Öğretim Üyelerinin öncülüğünde gerçekleştirilen 14 Mart Pi günü etkinliğinde 14 öğrencimizin hazırladığı 8 sunum gerçekleştirildi. Pi sayısının gizemi ve önemi hakkında önemli bilgiler verildi. Öğrencilerimizin araştırmaları sonucunda pi sayısının hayatın her yerinde var olduğu bir kez daha vurgulanmış oldu. Pi sayısının edebiyattan uzay bilimine, sanattan matematiğe, üniversitemizin kuruluş tarihinden doğum tarihlerinize kadar yer aldığı örneklerle açıklandı.

Prof. Dr. Bülent Karakaş,

Dünya Pi Gününüz ve Matematikçiler gününüz kutlu olsun. Bugün aynı zamanda 14 Mart tıp bayramı, bütün tıp camiasının bayramını kutluyorum, bu zor dönemde gerçekten önemli görevler üstleniyorlar. Matematikte Euler’ in taktim ettiği 2,7.. şeklinde devam eden Euler sayısı, Avogadro sayısı ve Plank sabiti gibi çok öenmli sayılar var, ama bugünün konusu Pi sayısı. Sayılar bizim için çok önemli, bazen bir sayıyı tam olarak hesap edemeyebilirsiniz, mesela  kök 2 sayısı sonsuz açılıma sahiptir, ama kenar uzunlukları 1 birim olan dik üçgenin hipotenüsünü  kök 2 olarak görebilirsiniz. Bazen hesaplayamadığınız sayıyı, geometrik olarak görebilirsiniz. Pi sayısının en önemli özelliklerinden biri, diğer sayılar keşfedilmesine rağmen Pi sayısı kendini bulduran bir sayıdır. Yani Çember vardır, çap vardır ama Pi sayısı demiştir ki “hadi gelin beni bulun”. Şimdi sözü sunum hazırlayan matematik bölümü öğrencilerimize bırakıyorum.

şeklinde konuştu.

Sunum yapan öğrencilerimiz aşağıdaki gibi listelenmiştir.

1-     Rümeysa Akbıyık

2-    Mısra İpek & Yeliz Yağcı